25.04.2024

Leven nabij groen maakt je jonger

Een recente studie toont aan dat toegang hebben tot parken en gemeenschapstuinen in je buurt het biologische verouderingsproces kan vertragen.  

Een Spaans-Amerikaans onderzoeksteam ontdekte dat mensen die in de buurt van groene ruimtes wonen gemiddeld 2,5 jaar biologisch jonger zijn dan anderen. Kyeezu Kim, de hoofdauteur van het onderzoek, benadrukt dat "leven in de buurt van meer groen je daadwerkelijk jonger kan maken dan je werkelijke leeftijd." 

Hoe meten wetenschappers de biologische leeftijd? 

Het onderzoek richtte zich op het effect van parken op de biologische leeftijd. Ze deden hiervoor een analyse van een DNA-chemische modificatie die bekend staat als ‘methylatie’. Dit proces in ons DNA verandert met de tijd, en de patronen van deze veranderingen kunnen worden gebruikt om iemands biologische leeftijd op moleculair niveau te schatten, ook wel bekend als een ‘epigenetische klok’. 

Het team ontdekte dat degenen die in de buurt van 30% groen woonden, gemiddeld 2,5 jaar jonger waren dan degenen met slechts 20% groen in een straal van 5 km. Sociale interacties en lichaamsbeweging bleken de belangrijkste factoren achter dit verschil in biologische leeftijd. 

 

Voordelen van groene ruimtes 

De voordelen van groene ruimtes gaan verder dan vertraagde veroudering. Een Finse studie meldde dat het bezoeken van groene gebieden de kans op het gebruik van medicatie voor astma en hoge bloeddruk met respectievelijk een derde en een kwart verminderde. Bovendien daalde het gebruik van medicatie voor geestelijke gezondheid met maar liefst 33% bij frequente parkbezoekers. 

Dr. Mirjam Schindler, een deskundige op het gebied van Humane Geografie, benadrukt de waardevolle inzichten van het onderzoek voor stedenbouwkundigen en besluitvormers, vooral met betrekking tot de ontwikkeling van langetermijn duurzame huisvestingsstrategieën. 

 

Groene ruimtes en de planeet 

De noodzaak van groene ruimtes wordt nog belangrijker met de opwarming van de aarde. Stedelijke gebieden fungeren als 'hitte-eilanden' omdat beton en asfalt de zonnestralen absorberen, waardoor de temperatuur tijdens hittegolven aanzienlijk stijgt. Aangezien steeds meer mensen in steden wonen, benadrukt het belang van groene ruimtes niet alleen individuele gezondheidsvoordelen, maar ook het vermogen om de impact van stedelijke hitte-eilanden te verminderen. 

 

Conclusie: Groen is de sleutel tot vertraagde veroudering 

Het onderzoek wijst op een duidelijke link tussen groene ruimtes en vertraagde biologische veroudering. Het stimuleren van stedelijke planning om groene infrastructuur uit te breiden, wordt beschouwd als een essentiële stap om de volksgezondheid te bevorderen en gezondheidsongelijkheden te verminderen. 

 

Overtuigd om in de omgeving van een parktuin te wonen? Ontdek dan zeker De Distillerie.  

 

Bron: https://www.euronews.com/green/2023/06/29/fountain-of-youth-living-near-a-green-space-can-reduce-your-biological-age-by-25-years 

Bekijk dit project

Meer nieuws over...

Ander interessant nieuws